Guvernarea sapă groapă învățămîntului!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Zilelele acestea în majoritatea instituțiilor de învățămînt din raionul Orhei s-a produs REFORMA, care de la 1 septembrie va lăsa pe drumuri mii de profesori șomeri. Aceasta constituie una din acțiunile întreprinse de actuala guvernare pentru a strînge cureaua, la indicația FMI.  

          Astfel, într-unul din colectivele pedagogice din raionul Orhei, cu inima strînsă, directorul instituției a anunțat, în conformitate cu indicațiile de la DGITS, preavizele de concediere adresate majorității profesorilor. Excepție, fac doar profesoarele aflate în concediu de maternitate, s-au care sunt însărcinate. A fost o lovitură grea pentru majoritatea, întrucît altă soluție de a supraviețui nu există. Cei mai afectați au fost tinerii specialiști, care cu diplome proaspte de licențiați în diferite domenii, diplome de masteranzi, iată că de la 1 septembrie, or să stea și ei , și diploma acasă. Dar și profesorii pensionari, care au mărturisit că pensia mizeră care o primesc suplimentată de micul salariu de la școală, nu le ajunge să acopere cheltuielile pentru întreținere. Și așa ca să iasă din încurcătură, mai vînd lunar cîte ceva din casă.

           Și parcă nu ar fi de ajuns reducerile de cadre? Viață mai bună pentru cei ce rămîn nu se prevede! După cum au fost anunțați, clasele vor fi comasate, ca într-un final să nu existe grupuri mai mici de 35  de elevi! Este adevărat, că numărul de elevi, în ultimul timp s-a redus simțitor, dar în ce transformăm lecțiile, în ore de cazarmă, unde sărmanul profesor v-a trebui să întrețină liniștea și să asigure disciplina.  Cum va reuși un învățător în clasa I să acorde atenție egală tuturor elevilor? Cum va reuși să facă instruire diferențiată, așa cum  cere curricula? Cum va reuși să lucreze atît cu dotații cît și cu elevii lenți? Este o nebunie…..

              Iar aceasta nu e totul! Economisirea a ajuns și pînă la folosirea limitată a energiei electrice, termice și apei. Astfel, de la ora 9 dimineața pînă la ora 11, școala este deconectată de la energia electrică. Interesant, cum se fac orele de informatică sau alte ore, la care profesorul apelează la materiale didactice care au nevoie de o sursă electrică? S-au cum este pregătită mîncarea pentru cei de la clasele primare? Legea junglei este lege în Republica Moldova.

Iar cei de la guvernare ne anunță : TO BE CONTINUED!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: