Eseul „premiant”!!!


Eseu

„Satul meu fără vicii”

Satele moldoveneşti au fost elogiate din cele mai vechi timpuri de către poeţi şi scriitori, ca purtător de tradiţii şi valori. În acest context, pe bună dreptate, Lucian Blaga spunea: „Veşnicia s-a născut la sat”. Epoca contemporană, însă a spulberat aceste înaripate gînduri, lăsînd locul unei realităţi crude şi dureroase, care s-a înrădăcinat în satele noastre. Făcînd o incursiune imaginară pe ulicioarele săteşti şi înzăpezite, nu poţi să nu dai mîna cu moş Ion, care merge cătinel-cătinel spre casă şi doar mirosul înţepător îţi dă de veste că a fost în trecere pe la crîşma de la colţ. Mai mergi puţin şi pe-nserate pe la colţuri de gard , vezi urcînd spre cer cîte un nouraş de fum şi inima-ţi saltă de bucurie la gîndul unui colţişor călduţ, însă amară este dezamăgirea cînd dai de o duzină de aşa-zişi flăcăi care pufăie cu lăcomie din ţigări, unii cu mîndrie analizînd capodopera ucigaşă, alţi printre tusete şi înecături, mai scuipă, iar mai apoi mai de nevoie, mai de ruşine, mai trag cîte un fum înecăcios. Mergi mai departe şi găseşti nişte porţi de gospodari vraişte deschise şi doar basmaua neagră şi bocetele înăbuşite mai amintesc că a mai plecat cineva în lumea celor drepţi. Şi după cum des se întîmplă iarăşi băutura e de vină. „Soţia a plecat în Italia la cîştig , iar el, sărmanul, şi –a înecat amarul într-un pahar de vin. Şi iaca unde o ajuns…” rosteşte cu părere de rău o vecină. Mai departe de crunta nenorocire, vine alta, de parcă una nu ar fi de ajuns. Haiducii de flăcăi au azvîrlit mucurile de ţigări nestinse în claia de fîn a lui nea Costică şi s-a aprins dintr-o scînteie şi saraiul, şi coteţul găinilor, şi claia de fîn, iar mai mare nenorocire în miez de iarnă nu-ţi mai trebuie.

Iar la o aşa nenorocire, cine te mai poate salva? – Un pahar de vin, că aşa-i obiceiul, iar cînd vine vorba de măsură se-ncruntă musteţile şi frunţile. Altădată, vinul era semnul sărbătorii şi veseliei la sate. Astăzi, vinul este semnul zilnic a unor beţii interminabile, iar majoritatea sătenilor trăiesc dintr-o mahmureală în alta. Motivul-sărăcia, după cum spun mulţi din cei pătimiţi. Cei cu mintea trează zic că-i lipsa de educaţie şi de folosire „josnică” şi ieftină a alcoolului şi ţigării pentru a estompa impactul problemelor.

Viaţa nu este o simplă trecere peste o întindere plană. Viaţa înseamnă urcuşuri şi coborîşuri, care îl fac mai puternic, dacă acesta decide să le treacă cu fruntea în sus ori îngenuncheat de patima beţiei. Este alegerea care trebuie să o facă tînăra generaţie. Provocările şi ispitele la care suntem provocaţi zi de zi sunt la fiecare pas. Trebuie să învăţăm pe greşelile celora care au avut de pătimit întrecînd măsura, pentru că cu ALCOOLUL şi ŢIGARA nu se joacă, dar se moare. Mulţi cad pradă patimilor, din cauza prietenilor şi de frica de a nu fi privat de cercul său de comunicare. De ce atunci alegem, ca să ţinem isonul viciilor şi nu încercăm să producem o schimbare. De ce trebuie să ne adaptăm la un cerc viciat şi nu alegem că să-l transformăm în unul sănătos pornind de la propria persoană? Este doar un prim pas!

Satele noastre sunt reticente la schimbare, dar nu sunt refractare la lucruri bune. Este timpul ca să oferim o alternativă, ca amarul vieţii să nu fie înecat într-un pahar de vin sau într-o ţigară, ci cu bărbăţie, prin dialog şi comunicare să identificăm soluţii. Este necesar de a oferi o nouă perspectivă pentru viaţă, ca oamenii de la ţară să se simtă utili şi să treacă la un nou nivel de trai şi de gîndire!

 

Vezetiu Ecaterina,

Satul Mălăieşti

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: