Cel mai bun eseu al Concursului!


Tînăra Generaţie, o generaţie fără vicii

“Viciile sunt capricii scumpe, moşteniri negative, trişoarele vieţii şi rugina sufletului.”

(Valeria Mahok)

Ce este viaţa? O piesă de teatru, în care noi sîntem actorii şi totul depinde de cît de bine ştim să ne jucăm rolul. Fiecare avem drepturi, dar şi îndatoriri, mai ales în faţa celor care ne-au dat viaţă, ne-au crescut şi ne-au educat. Dar uneori mediul ambiant este cel care ne joacă festa, călcînd peste zestrea ereditară şi pe cea tradiţional religioasă pe care ne-au transmis-o părinţii.

Cel mai mare duşman al omenirii sunt viciile umane, care reuşesc să distrugă aproape orice persoană, orice suflet. Ele sunt asemenea unui vierme care roade, zi de zi, încetul cu încetul, rămînînd într-o zi aproape o umbră a viabilei personalităţi de odinioară.

Mulţi dintre noi, tinerii cad în capcană, fără să ştim de fapt că sunt prizonierii unei grozăvii. Ce sunt viciile, de fapt. Un pericol sau o plăcere? Mulţi dintre noi spun, cu certitudine, că este un pericol, întrucît ele distrug viaţa. Totuşi foarte mulţi vor spune că este o plăcere, iar din iluzii vor argumenta că ele sunt cele care dau “culoare” omului şi îi conturează personalitatea, îl scoate din anonimat şi îl ajută în anumite situaţii. Dar nu este decît o iluzie, pentru a ne ţine grozavi într-o anumită situaţie, într-un anumit moment. O pornire neşteptată, o patimă necontrolată ce la prima încercare îţi pare a fi un simplu mit sau o plăcere, vei vedea mai tîrziu că nu este aşa – SUNT EU VICIUL!

Adolescenţa este cea mai frumoasă perioadă a vieţii. Însă, adolescenţilor din dorinţa de a găsi noi  oportunităţi, uită de clipele şi sentimentele unice care te fac  să te simţi stăpîn pe toate, cunoscîndu-te mai bine cu fiecare zi din această perioadă.  Cînd eşti tînar, nu te gîndeşti prea mult la ziua de mîine. Dar aşa cum arată societatea de astăzi, este posibil ca mîine să te loveşti de un VICIU, iar pînă la prăpastie nu mai este decît un pas!

Tînăra generaţie este mereu în căutare de aventuri de aceea de cele mai multe ori anume ei ating cota maximă a celor ce se drogheză, a celor ce fumează, a celor ce consumă alcool. Trebuie să înţelegem că drogurile, fumatul şi alcoolul sunt un risc prea mare pentru viaţa noastră. Noi sîntem cei care trebuie să spunem “stop” acestora. Noi sîntem cei care trebuie să informăm semenii noştri, şi nu numai, despre pericolul acestora, de efectele lor negative asupra sănătăţii, de sporirea gradului mortalităţii provocate de acestea.

Noi sîntem forţa  care  poate schimba viitorul, căci însuşi noi sîntem viitorul.

Exista mii şi mii de posibilităţi de afirmare! Propria noastră personalitate este pornirea!

Spune DA unei vieţi normale!

Nu lăsa viciile să-ţi controleze personalitatea!

Mihaela Botnari

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: