De Crăciun – mai aproape de tradiţii şi valori!


În fiecare an trăim perioada sărbătorilor de iarnă cu reînnoită bucurie şi dragoste. Este cazul şi locuitorilor satului Neculaieuca, care au decis ca în acest an , de Crăciun,, pe 25 decembrie, să organizeze o şezătoare, scopul evenimentului fiind valorificarea tradiţilor şi obiceiurilor de iarnă din satul Neculaieuca.

Receptivi la chemarea Primăriei satului Necualaieuca au fost şi membrii de la Centrul Educaţional pentru Tineri, care au sărit în ajutor, pregătindu-se cu toată seriozitatea de marele eveniment. Aceştia au participat la împodobirea bradului şi la pregătirea unui program cultural artistic de colinde şi obiceiuri ce se practică de Sfintele Sărbători de Crăciun în satul Neculaieuca, dar şi la alte popoare. Pentru prima oară, în sat, gazdele au fost colindate cu “We wish you a merry Christmas” sau cu “Jingle bells”, chiar dacă eforturile nu au fost puţine la pregătirea programului.

La eveniment au participat reprezentanţi de la Primăria satului Neculaieuca, Secţia Raională de Cultură, Ansamblul folcloric “Codrencile”, profesori, locuitori ai satului Neculaieuca, membrii Centrului Educaţional pentru Tineri din satul Neculaieuca, reprezentanţi de la Publika TV.

Startul evenimentului a fost dat sunetul buciumului, care este deja o tradiţie – în semn de bun început. Surprinzător sau nu, dar aici în satul Neculaieuca locuieşte şi activează singurul buciumar din Moldova şi chiar din Europa de Est.

Continuarea evenimentului a fost realizată prin descrierea sărbătorii de Sfîntul Andrei, unde fetele s-au întrecut la făcut vrăji şi preziceri, în ceea ce priveşte ursitul şi anul măritişului.  Femeile în vîrstă au împărtăşit şi ele din experienţa de odinioară, menţionînd ghiduşiile şi năzdrăvăniile pe care le-au făcut.

Apoi au urmat colindele, care au impresionat pein originalitatea şi autenticitatea lor, datorită faptului că au fost transmise din bătrîni şi valorificate de tînăra generaţie, exact aşa cum le-au primit. Atmosfera a fost dinamizată de clinchetele de zurgălăi ale urătorilor, care au urat în noul an belşug şi bunăstare, sănătate şi bucurie. Şi după cum se obişnuieşte din bătrîni, nu  s-a putut finaliza evenimentul fără o capră “nărăvaşă”, care a adus zîmbetul pe buze tuturor particpanţilor.

Şezătoarea s-a dovedit a fi printre singurele, dar importantele evenimente culturale colective care se mai organizează prin satele noastre. Toţi particpanţi la eveniment s-au bucurat de voie bună şi au menţionat în unanimitate ca tradiţiile şi obiceiurile populare sunt o componentă indispensabilă a poporului roman, care trebuie păstrat şi valorificat.

Evenimentul este organizat de Primăria satului Neculaieuca, Casa de Cultură din satul Neculaieuca şi Asociaţia Obştească “Femeia Modernă”, activităţile căreia se încadrează în cadrul Proiectului “O nouă şansă pentru viaţă” finanţat de Ambasada SUA în Republica Moldova.

 

http://www.publika.md/de-craciun–locuitorii-satului-neculaieuca-au-organizat-o-sezatoare_171211.html

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: