Proiectul “Casa Noastră”- învăţăm să lucrăm împreună!


Acesta este motto-ul activităţii informativ-formative organizată în incinta Centrelor Educaţionale pentru Tinerii din familiile social-vulnerabile din satele Mălăieşti, Mitoc şi Neculaieuca, raionul Orhei, sîmbătă, 11 ianuarie 2010, cu participarea a 80 de tineri. Scopul activităţii a constat în consolidarea eforturilor tinerilor din familiile social-vulnerabile de realizare în comun a unor iniţiative, precum şi dezvoltarea capacităţilor lor de proiecţie mintală a propriului viitor prin identificarea priorităţilor şi mijloacelor.

La începutul activităţii tinerii au participat la efectuarea Testului Psihologic „Cubul” , care a avut drept scop reliefarea atitudinii faţă de propria persoană şi identificarea persoanelor de referinţă din viaţa tinerilor. Astfel, în urma interpretării rezultatelor testului am constat că 60 % (48 copii)din tineri au atitudine obiectivă faţă de propria persoană, 35% (28 copii) – au tendinţa de a se subaprecia, iar 5% (4 copii) – au o tendinţă uşoară de supraapreciere. Făcînd o comparaţie, cu rezultatele testelor de personalitate efectuate la începutul proiectului, am constatat o dinamică pozitivă a atitudinii tinerilor faţă de propria persoană; în special, a scăzut numărul tinerilor care se subapreciau.

Activitatea a reprezentat o continuare a activităţilor formative organizate în cadrul lecţiei de limbă engleză cu subiectul „Rooms in a house”, în cadrul căreia tinerii au învăţat structura unei case, denumirele în limba engleză a fiecărei camere şi obiectele care se găsesc, de obicei, în interiorul acesteia. Pentru  a asigura o relaţie integrativă a conţinutului şi pentru asimilare mai eficientă şi mai durabilă, cele învăţate în cadrul orelor  de limbă engleză au fost aplicate în timpul trainingului „Proiectul “Casa Noastră”- învăţăm să lucrăm împreună!”. Tinerii au avut sarcina de a realiza în grup proiectul „Casa Noastră”, dar în aşa fel încît fiecare proiect să reflecte dorinţele fiecărui participant în cadrul activităţii. Prezentarea proiectului urma să fie efectuată în limba engleză, cu menţiunea de a specifica ideea ilustrată a fiecărui participant.

Activitatea s-a dovedit a fi deosebit de dificilă din start, întrucît fiecare participant şi-a pregătit individual proiectul lui.La etapa de lucru în grup, prima problemă a constituit-o ciocnirile dintre liderii din cadrul grupului care îşi susţinea implementarea propriei lucrări. Anunţul, că exerciţiul se defăşoară contra cronometru, i-a grăbit pe tineri ca să-şi revadă lucrările şi să identifice elementele tehnice cele mai bune pentru propriul proiect. Cooperarea în grup s-a dovedit cea mai eficientă la etapa de pregătire a legendei proiectului, unde tinerii şi –au demonstrat capacităţile de cunoaştere şi de operare cu termenii din limba engleză.

Lucrările s-au dovedit a fi destul de originale, însă insuficient de bine coordonate tehnic, ceea ce demonstrează faptul că este încă necesar de dezvoltat cooperarea în grup. Totuşi, ea s-a dovedit a fi un instrument eficace întrucît a stimulat creativitatea, libera iniţiativă, dar şi capacităţile de prezentare, negociere şi dezbatere a participanţilor.

Trainingul „Proiectul “Casa Noastră”- învăţăm să lucrăm împreună!” constituie o parte-componentă a Proiectului „O nouă şansă pentru viaţă” implementat de către AO „Femeia Modernă” cu suportul financiar al Ambasadei SUA în Republica Moldova.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: