84 % din femeile din satul Neculaieuca, raionul Orhei ar vota o femeie în fruntea statului


Se ştie că în Republica Moldova femeile constituie 53% din populaţie; în structura populaţiei antrenate în cîmpul muncii, femeile alcătuiesc 52%; 56% dintre femei lucrează zilnic cîte 6-10 ore (muncă remunerată), şi în plus cîte 4-8 ore în gospodăria casnică; 75,17 % din femei nu au posibilitatea de a se trata din cauza condiţiei economice precare… Acestea sunt cîteva dintre problemele cu care se confruntă zilnic fiecare femeie din Republica Moldova. Încercarea de a identifica independent soluţii se soldează cu efecte limitate şi temporare, iar necesitatea unor schimbări la nivel naţional este tot mai frecvent conştientizată de către fiecare  femeie în parte.

În acest context, Asociaţia Obştească „Femeia Modernă” a organizat un training de dezvoltare a abilităţilor de lider  a femeilor din satul Neculaieuca, în cadrul proiectului „Femeile depăşesc barierele”, finanţat de Fundaţia Est Europeană. În cadrul trainingului au participat 32 de persoane, dintre care 31 – femei şi doar un singur bărbat (directorul gimnaziului). Participanţii la training provin din diferite domenii ocupaţionale, avînd astfel ca reprezentanţi – doamne din cadrul primăriei, bibliotecii săteşti, grădiniţei, colectivului pedagogic şi părinţi ai elevilor din cadrul gimnaziului.

Pentru relaxarea, dar şi motivarea grupului, formatorul Anastasia Ştefaniţă a organizat Jocul „Aţa jucăuşă”, care a conferit o atmosferă pozitivă şi dinamică activităţii, dar a şi scos la iveală potenţiali lider, cît şi probleme de comunicare eficientă în cadrul grupului.

Analizînd conceptul de „lider”, participantele au asociat termenul cu cuvintele: „conducător”, „manager”, „creator”, „autoritate”, „iniţiator” etc. Printre calităţile definitorii ale unui lider au fost remarcate: responsabil, inventiv, bun organizator, model demn de urmat etc.

La întrebarea : „Pe cine aţi vota în fruntea statului: un bărbat sau o femeie, considerînd că ambii au aceeaşi competenţă profesională şi vîrstă?”, participantele s-au pronunţat : pro femei – 84 %, pro bărbaţi- 12,5%, s-au abţinut-3,5%.

Formatorul trainingului a făcut o analiză a reprezentării femeilor în poziţiile decizionale din sat, apoi din raion , cît şi la nivel naţional, constatînd că acestea au reprezentare redusă de doar 24 %.

Printre cauzele manifestării şi promovării reduse a femeilor de la sate la procesul de luare a deciziilor , particpantele au remarcat:

1.   Discriminarea de gen: responsabilitatea femeilor este de a se ocupa de grijile casnice şi familie.

2.    Lipsa de timp.

3.    Lipsa de informare şi de dezvoltare a unei motivaţi adecvate

4.    Situaţia social-economică precară a femeilor de la sate.

În final pentru identificarea soluţiilor a fost simulată o dezbatere electorală,

la care au luat parte cîte un lider din fiecare grup. Punctul forte al activităţii organizate a fost identificarea soluţiilor  pentru rezolvarea problemelor enunţate anterior, participantele reiterînd : necesitatea implicării femeilor de la sate în programe de formare, organizarea unor şedinţe de consiliere psihologică cu particparea femeilor şi bărbaţilor, organizarea unor seminare de educaţie civică cu elevii, etc.

Analizînd chestionarele de evaluare aplicate în cadrul trainingului am constat că toate femeile au considerat că trainingul a avut o deosebită utilitate practică, iar aceste experienţe trebuiesc repetate.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: