„Adolescenţă fără fumat!”


 Aceasta este concluzia unanimă a tinerilor participanţi la dezbaterile publice cu tematica : „Adolescenţă fără fumat” organizată în cadrul Centrelor Educaţionale pentru Tineri din satele Mălăieşti, Mitoc şi Neculaieuca, raionul Orhei de către AO „Femeia Modernă”.

  Premizele organizări acestor dezbateri sunt generate de creşterea îngrijorătoare  a numărului de adolescenţi din localităţile rurale care aleg fumatul ca modalitate de manifestare şi de petrecere  a timpului liber.

         Participanţii la dezbateri au enunţat că fumatul afectează sănătatea copiilor, dar şi pe cea a adultilor, fiind un factor de risc pentru aparitia bronsitei pulmonare cronice si a cancerului bronhopulmonar. Se cunoaste faptul ca frecventa aparitia cancerului bronhopulmonar este de 20 de ori mai mare la fumatori decat la nefumatori. Mortalitatea cauzata de bolile cardiovasculare este cu aprope 80% mai crescuta la fumatori. Afectiunile cauzate de fumul de tigara sunt extrem de numeroase.

            Pentru convingerea audienţei a fost efectuat următorul experiment:”Într-un borcan s-a introdus un bulgăre de vată, iar alături de ea o ţigară fumegîndă. Borcanul se astupă timp de 3 minute.” Participanţii la dezbateri au fost suprinşi de rezultatul experimentului: “Bulgărele de vată a căpătat o culoare cafenie-închis şi s-a comprimat uşor.” Făcînd o asociere cu efectul fumatului asupra plămînilor omului, tinerii au constat efectul distrugător.

            Participanţii la dezbateri au menţionat că din cauza informării reduse a populaţiei, fumatul este tot mai răspîndit printre adolescenţi. Cauzele cele mai frecvente care favorizează răspîndirea fumatului sunt: cercul de prieteni vicios, curiozitatea, informarea redusă, tradiţii, mediu familial inadecvat, accesul facil al minorilor la ţigări etc.

            La etapa finală de identificare şi propunere a soluţiilor , tinerii au propus organizarea unor campanii ample de informare şi sensibilizare a populaţiei cu privire la impactul negativ al fumatului asupra sănătăţii omului, înfiinţarea unor cluburi de dezbateri locale- ca alternativă de petrecere utilă a timpului liber, organizarea unui marş anti-viciu, înfiinţarea unui teatru social şi prezentarea pieselor sociale cu mesaj anti-viciu în localităţile raionului Orhei.

            Acestea sunt doar cîteva dintre propunerile tinerilor de reducere a nivelului de răspîndire a fumatului în rîndurile adolescenţilor. Îmbucurător este faptul că tinerii au conştientizat impactul negativ al viciilor, ca argument servind faptul că acest subiect a devenit unul de discuţie între ei şi prietenii lor.

            Dezbaterile publice din cadrul Centrelor Educaţionale pentru Tineri din satele Mălăieşti, Neculaieuca, Mitoc, raionul Orhei sunt parte componentă a proiectului “O Nouă şansă pentru viaţă” implementat de către Asociaţia Obştească “Femeia Modernă” cu suportul financiar al Ambasadei SUA în Republica Moldova în perioada iulie 2010 – ianuarie 2011.

           

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: