Training „Comunicarea fără cuvinte”


“Nu putem să nu comunicăm”,

Watzlawick, axioma 1 a comunicării.

 

            Comunicarea umană este un proces omniprezent, chiar şi atunci cînd într-o relaţie domină tăcerea, au conştientizat tinerii Centrelor Educaţionale pentru Tineri din satele Malaieşti, Mitoc, Neculaieuca, raionul Orhei.

Generalizînd cadrul trainingului „Comunicarea nonverbală”, acesta ar prezenta formula:

Verbal + nonverbal + umor + creativitate înţelegere comunicare eficientă

Activităţile realizate în cadrul trainingului au îmbinat eficient metode şi tehnici interactive suplimentat de mijloace tehnice moderne, care au captivat atenţia tinerilor şi i-a mobilizat spre participare activă şi eficientă în cadrul trainingului.

În baza observaţiilor efectuate de către psihologul organizaţiei, Taras Svetlana, s-a constat că pe parcursul trainingului evidentă a fost curiozitatea intelectuală manifestată de către participanţi şi implicarea activă atît în elaborarea unor ipoteze cu referire la semnificaţia mesajelor nonverbale (mimica şi gestul), cît şi implicarea activă, emotivă şi empatică în cadrul exerciţiilor propuse.

Activităţile au indus un cadru afectiv eficient pentru stimularea bunei dispoziţii, umorului, creativitaţii, cunoaşterii şi sesizării stărilor psihice pe care celălalt nu le declară în conversaţie, ci le exprimă nonverbal, conştientizarea propriilor motivaţii şi interese. Totodată prin exerciţiile “Jucăm şah”,  “Sculpturi”, “Cadoul Nonverbal”, pe lîngă scopul explicit de stimulare, sesizare şi dezvoltare a comunicării nonverbale am vizat interacţiunea copiilor, diminuarea fricii de celălalt, deoarece aceasta este o primă condiţie a diminuării stereotipurilor, a interacţiunii eficiente şi nonconflictuale cu celălalt.

Cea mai importantă componentă a trainingului, etapa de generalizare, a scos la iveală concluzii importante, ca dovadă a interiorizări profunde şi conştietizării mesajului activităţilor organizate de către particpanţi.

Astfel, Băleanu Didina, membru al Centrului Educaţional din satul Mălăieşti, a menţionat că: „este mai uşor să sculptezi decît să fii sculptat”, concluzie pe care împreună am extins-o la: este mai dificil să te adaptezi la cerinţele altora, decît să le înaintezi pe ale tale.“Desenînd (exerciţiul “Jucăm şah”), am rezolvat, prin umor un conflict mai vechi pe care îl aveam cu colegul meu.”“Prin exerciţiul “Cadoul”,  am putut să-i răspund original colegului meu la întrebarea sa.”

      Roşca Nicoleta, membru al Centrului Educaţional din satul Neculaieuca a menţionat:“Am învăţat că unele emoţii le exprimi mai uşor nonverbal decît prin cuvinte.Voi fi mai atentă la limbajul trupului celuilalt pentru a-l înţelege mai bine”.

În concluzie, a înţelege comunicarea nonverbală presupune a explora multitudinea de gînduri şi emoţii pe care le stăpîneşte omul: bucurie, încredere/neîncredere, dominare, proprietate, anxietate, minciună, curiozitate/plictiseală, flirt,  interes, etc. De aceea este important să ştim să descifrăm corect microsemnalele ce vin din anturaj, pentru a desluşi adevărata faţă a lucrurilor.

Trainingul este parte componentă a cursului de formare la care participă tinerii din satele Mălăieşti, Mitoc, Neculaieuca, în cadrul proiectului „O nouă şansă pentru viaţă” implementat de către Asociaţia Obştească „Femeia Modernă” cu suportul Ambasadei SUA din Republica Moldova.

Reclame

3 răspunsuri so far »

  1. 1

    ana said,

    Interesant. Multa Bafta!!!!!!!!!!!

  2. 3

    svetlana said,

    Comunicarea nonverbala este un domeniu foarte captivant, cu multe laturi exploratorii, intelegerea carora ar facilita relatiile interpersonale.


Comment RSS · TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: